Hvad er sale and lease back?

Sale and lease back er en gunstig og markedsaktuel mulighed for virksomheden, der selv ejer sin ejendom.

En strategisk mulighed for virksomheden, der ønsker at målrette fokus og styrke sin likviditet til udviklingen af virksomhedens kernekompetencer på den videre vækstrejse.

Kort skitseret foregår sale and lease back af ejendomme på den måde, at virksomheden sælger sin ejendom til en tredjepart, som typisk er en professionel ejendomsinvestor.

I forbindelse med transaktionen indgår man en længerevarende lejeaftale med køberen, og derfor fortsat er bruger af ejendommen.

Man har dermed fået sin opsparede kapital, der var bundet i ejendommen frigivet.

Det kan for mange virksomheder give mulighed for at investere mere målrettet i vækststrategier, produktionsanlæg og meget andet, eller løse eksempelvis generationsskifte og omstrukturering i virksomhedens ejerkreds.

Det er netop disse strategiske motiver, der i dag ligger til grund for sale and lease back.

For en virksomhed, hvor ejendomsforvaltning ikke er en del af kernekompetencerne, kan sale and lease back være fordelagtigt, da det frigiver ressourcer - både økonomiske og i form af arbejdstimer - til at fokusere på virksomhedens kerneområder, i stedet for at bruge ressourcer på de opgaver, der følger med det at være ejendomsejer og -forvalter.

Øget fokus på fast ejendom blandt investorer kan gavne virksomheder

Mange virksomheder i Danmark kan drage fordel af, at adskillige investorer fortsat kigger mod fast ejendom, da det er et sikkert sted at placere kapital.

Investorerne er især på udkig efter lager- og logistikejendomme, som der i den seneste tid har været en meget stor efterspørgsel på. En efterspørgsel, som udbuddet har haft svært ved at matche.

 

Ændrede arbejdsvaner sætter krav til fremtidens kontorer

Efter coronapandemien gennem flere år har præget vores samfund, er der kommet et nyt syn på, hvordan arbejdsdagen og -pladsen skal indrettes.

De klassiske storrumskontorer er ikke nødvendigvis længere den optimale løsning, og man kigger måske mere mod færre kontorpladser, men flere små mødelokaler og loungeområder, der skal skabe en hyggelig stemning på arbejdspladsen.

Hvis din virksomhed tænker i disse baner, kan det være værd at overveje, om det er en sale and lease back-model der gør, at I får frigivet nok kapital til at kunne investere i kontorindretningen, eller eventuelt skabe et samarbejde omkring dette med den eventuelle køber.

Glaseksperten A/S i stor sale and lease-back transaktion

På 2021’s sidste dag skiftede Glasekspertens 20.000 kvadratmeter store produktionsejendom ejer til den norske investeringsbank Pareto Securities. Salget giver CEO hos Glaseksperten, Christian Larsen, mulighed for at fokusere og baner vejen for et generationsskifte.

Sanistål A/S i sale and lease back-transaktion

Nordicals Aalborg har netop afsluttet salget af endnu en af Aalborgs store og markante industriejendomme - denne gang for Sanistål A/S - i en sale & lease back transaktion.

Salget sker som følge af en strategisk beslutning om at strømline balancen og frigøre kapital til fortsat udvikling af Sanistål A/S kerneforretning.

Vigtige forhold at tage med

Hvis man vælger at indgå i en sale and lease back transaktion, er der en række væsentlige forhold, man skal have overvejet inden.

Her er det især vigtigt, at der er overensstemmelse mellem køber og jer som sælgere og kommende lejere, når det kommer til betingelserne for lejemålet.

Det er især vigtigt at være opmærksom på ting som:

  • Uopsigeligheden på lejekontrakten, herunder længdens indflydelse på værdiansættelsen.
  • Det løbende opsigelsesvarsel af lejekontrakten.
  • Hvilken sikkerhed stilles der for lejekontraktens forpligtelser, og hvordan påvirker det værdiansættelsen af ejendommen?
  • Øvrige lejevilkår, som eksempelvis den årlige lejeregulering og mulighed for partiel opsigelse.
  • Hvad må ejendommene bruges til – og har virksomheden ret til at udvikle ejendommene, hvis virksomhedens behov udvikler sig?
  • Hvilke behov kan din virksomhed have i fremtiden, og skal udvidelse, ombygning eller tilkøb af jord sikres allerede i forbindelse med transaktionen?
  • At ejendommen fastsættes til korrekt markedsleje.
  • Hvem har vedligeholdelsesforpligtelsen på ejendommen?
  • Er der en tilbagekøbsret?

Ved sale and lease back er det derfor vigtigt, at der er en stor forståelse mellem køber og sælger, så man sikrer, at begge parter får det optimale ud af samarbejdet. Det fortæller partner i Nordicals, Mattias Manstrup:

”I handler som denne handler det i udpræget grad om at finde et match med de rette synergier imellem virksomhed og bygningsejer, så grundlaget for den fremtidige vækst styrkes.”

Det stiller selvfølgelig også store krav til erhvervsmægleren, der skal bistå med den rette rådgivning i processen.

”Hvis ikke man forstår virksomheden og dens behov, kan man ikke gennemføre opgaven. Hver eneste ejendom er unik, fordi hver eneste virksomhed er unik,” lyder det fra Mattias Manstrup, partner i Nordicals.

Nordicals giver dig rådgivning gennem hele processen

Hvis du ønsker at høre mere omkring hvordan en sale and lease back-løsning kunne se ud for din virksomhed, så kontakt os endelig.

Vi rådgiver dig både om alt det forberedende, gennem hele salgs- og udlejningsprocessen og hjælper selvfølgelig med at finde en køber, som lige netop passer til din virksomheds vision og behov.

En succesfuld transaktion skyldes ofte en struktureret og velforberedt proces, og netop her har Nordicals helt særlige muligheder for at tilbyde dig og din virksomhed et ukompliceret forløb, hvor vi tager os af alt det praktiske, og netop strukturerer processen fra start til slut.

Gennem Nordicals' store og landsdækkende netværk, har vi en portefølje af potentielle investorer, som vi kender og ved hvad står for, og vi vil derfor hurtigt være i stand til at koble din virksomhed med den rette investor. 

Kontakt din lokale Nordicals-forretning for en uforpligtende snak om mulighederne.

Hvis ikke man forstår virksomheden og dens behov, kan man ikke gennemføre opgaven. Hver eneste ejendom er unik, fordi hver eneste virksomhed er unik.

Kontakt Mattias Manstrup

Til top