Bolig: Her er det blevet billigere at være lejer end ejer – i Region Midtjylland

Bolig: Her er det blevet billigere at være lejer end ejer – i Region Midtjylland

Markedsudvikling | 21.03.2024

Over de seneste år er det grundet det højere renteniveau i flere kommuner blevet forholdsvis billigere at bo til leje frem for at være boligejer, viser ny analyse. ”Det er interessante tal, som alt andet lige bør øge incitamentet til at søge mod lejeboliger i det nuværende marked,” siger Nordicals-leder i Silkeborg, Mads Faber.

I 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig nu højere end huslejen på en tilsvarende lejebolig.

Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

I 2020 var det tilfældet i 28 kommuner – eller med andre ord: På blot tre år frem til 2023 er der næsten sket en fordobling i antallet af kommuner, hvor det er blevet dyrere at være boligejer end -lejer.

De ændrede finansielle markedsforhold drevet af markant højere renter på boliglån og udviklingen i boligpriserne styrker potentielt mulighederne for udviklere af og investorer inden for boligudlejningsejendomme.

Det vender vi tilbage til.

Nordicals har fået adgang til data for alle landets kommuner i Finans Danmarks analyse, hvor den finansielle interesse- og arbejdsgiverorganisation tager udgangspunkt i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag. Afdrag regnes ikke med som en udgift ved en ejerbolig, da det kan betragtes som en opsparing. Den opsparing kan blive større, hvis boligpriserne stiger, men omvendt også mindre, hvis boligpriserne falder (se faktaboks nederst i artiklen).

Uændret i Aarhus – ændringer i tre kommuner
Zoomer vi ind på Region Midtjylland var Aarhus Kommune i 2020 den eneste af regionens 19 kommuner, hvor udgifterne til en lejebolig var lavere end til en ejerbolig. Konkret var forskellen 200 kroner per kvadratmeter om året. I 2023 var forskellen vokset til 750 kroner, hvormed det altså er blevet relativt billigere at bo til leje i Aarhus Kommune.

De seneste års højere renter sammenholdt med udviklingen i boligpriserne har dog medført, at Aarhus i 2023 ikke længere var den eneste kommune i Region Midtjylland, hvor det er blevet relativt billigere at bo til leje.

Således blev det i fjor også i Silkeborg, Skanderborg og Odder relativt billigere for folk at bo til leje per kvadratmeter i forhold til at eje. Faktisk blev det – målt i kroner og øre – fra 2020 til 2023 tilmed billigere at bo til leje i både Silkeborg og Skanderborg.

Største udgiftsændringer i de tre kommuner i perioden er sket i Skanderborg, hvor forskellen mellem én kvadratmeter lejebolig per år og én kvadratmeter ejerbolig i 2020 var 200 kroner til fordel for ejerbolig som billigste mulighed, mens forskellen i 2023 var 350 kroner til fordel for lejebolig som billigste mulighed.

Læs også ”Flere og flere bor til leje – og forskydningen mod lejebolig fra ejerbolig fortsætter”

Nordicals Silkeborg: Interessante tal
Silkeborg er som nævnt blandt de i alt fire kommuner i Region Midtjylland – sammen med Aarhus, Skanderborg og Odder – hvor folks udgifter til at bo i en lejebolig nu ligger under niveauet for at bo i en tilsvarende ejerbolig.

I 2020 var forskellen mellem én kvadratmeter lejebolig per år og én kvadratmeter ejerbolig 300 kroner til fordel for ejerbolig som billigste mulighed, mens forskellen i 2023 var 150 kroner til fordel for lejebolig som billigste mulighed.

Mads Faber, daglig leder, associeret partner og erhvervsmægler hos Nordicals Silkeborg, sætter ord på den lokale udvikling i de finansielle forhold på boligmarkedet mellem at være lejer og ejer:

”Det er interessante tal, som alt andet lige bør øge incitamentet til at søge mod lejeboliger i det nuværende marked. Udover øget fleksibilitet og økonomisk tryghed for lejeren er der nu en potentiel økonomisk gevinst i den daglige husholdning.”

”Når man sammenholder dette med Silkeborgs markante vækst i blandt andet unge tilflyttere, understreger det, at Silkeborg er et attraktivt område at investere i. Både i den eksisterende boligmasse, men også som udvikler af boligudlejningsejendomme,” siger Mads Faber.

”Stort behov for lejeboliger”
Hos Finans Danmark efterlyser viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen generelt flere lejeboliger:

”Selvom mange danskere på et tidspunkt i deres liv har et ønske om at eje deres egen bolig, er der også et stort behov for lejeboliger, der er til at betale. For der er en del danskere, som af forskellige grunde helst vil bo til leje: blandt andet har de fleste unge typisk ikke råd til at købe deres første bolig i de største byer, og de foretrækker måske også den fleksibilitet, som lejeboligen giver.”

Ane Arnth Jensen tilføjer:

”Der kan også være nogle, der gerne vil slippe for de forpligtelser, der følger med en ejerbolig. Derfor er det vigtigt at fjerne barrierer, som for eksempel størrelseskrav, der begrænser muligheden for at bygge mindre boliger. Det er en problematik, man kender i København.”

Læs også ”Østjysk befolkningsvækst vil drive dansk fremgang mange år frem”

Læs også ”Disse byer i Region Midtjylland får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”

 

 

 

Fakta: Finans Danmarks analyse

Finans Danmark har sammenholdt huslejeniveauerne i private og almene lejeboliger med udgifterne til at bo i en ejerbolig.

Kvadratmeterhuslejen i private og almene lejeboliger stammer fra Social- og Boligstyrelsens ”Huslejestatistik”, og er en beregnet størrelse, der anslås ved en antagelse om ensartede kvadratmeterhuslejer inden for en given bygning. Kvadratmeterhuslejen er fremskrevet med Danmarks Statistiks huslejeindeks for boliger.

For ejerboliger anvendes udgifter til at bo i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag. Det er låneudgifter efter skat, boligskat, husforsikring samt renovation og vedligehold. Afdrag på realkreditlån er i denne analyse ikke betragtet som en del af udgifterne, da det kan ses som en form for opsparing.

Ejerboligudgifterne omregnes til kroner per kvadratmeter, der kan sammenholdes med kvadratmeterhuslejen. Udgifterne til en ejerbolig er beregnet på baggrund af gennemsnitlige handelspriser fra Finans Danmark.

I alle kommuner i Region Midtjylland sammenlignes huslejen i en lejebolig med udgifterne til at bo i et hus. Der er ikke medregnet offentlige tilskud som for eksempel boligstøtte og boligydelse.

Kilde: Finans Danmark

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top