Enormt byudviklingsprojekt skal fremtidssikre Randers

Enormt byudviklingsprojekt skal fremtidssikre Randers

Markedsudvikling | 25.09.2023

Udviklingsplan for Flodbyen Randers sætter den overordnede retning for byudviklingen, klimatilpasningen og etableringen af ny infrastruktur i midtbyen, hvor et 59 hektar stort område står over for en gedigen transformation. Den skal gøre Randers endnu mere attraktiv som både investerings- og bosætningsby, siger lokal Nordicals-partner.

September 2020 blev både en historisk og skelsættende måned for den fremtidige byudvikling af Randers. For i denne måned for præcis tre år siden vedtog Randers Byråd efter flere års forundersøgelser i samarbejde med den filantropiske forening Realdania den omfattende udviklingsplan for Flodbyen Randers.

Dermed var planen for at etablere en helt ny bydel centralt i Randers på plads. Projektet er det største byudviklingsprojekt i Randers Kommunes historie og et af Danmarks mest ambitiøse, og det skaber ikke ”blot” en ny, attraktiv bydel i det unikke floddelta ved Gudenåen og Randers Fjord. Det vil også sikre Randers mod fremtidige oversvømmelser og løse væsentlige udfordringer med infrastrukturen.

Planen beskriver de overordnede principper for, hvordan et omkring 59 hektar stort område kan bruges til byudvikling. Visionen er at skabe en ny bydel med plads til 7.000-8.000 indbyggere, hvor der skal være ”nærværende natur, en tilgængelig vandkant for alle, en varieret og forbundet by samt et mangfoldigt by- og hverdagsliv”. Planen indeholder i alt cirka 335.500 kvadratmeter bebyggelse – primært boliger og en mindre andel erhverv.

”Projektet vil forandre Randers og giver helt nye anvendelsesmuligheder inden for både bolig og erhverv. Visionen og håbet er naturligvis at gøre byen endnu mere attraktiv både som bosætningsby og som investeringsby og på den måde være med til at fremtidssikre byen,” siger Jesper Bruun Fangel, der er partner i Nordicals Randers.

Som erhvervsmægler har han en solid viden om markedet for erhvervs- og investeringsejendomme samt i særdeleshed de faktorer, som på forskellig vis påvirker og driver den lokale udvikling i Randers.

Byen og vandet smelter sammen
Byudviklingsprojektet Flodbyen Randers er en forlængelse af visionen ”Byen til Vandet”, som Randers Kommune i 2015 afsluttede forundersøgelsen af. Bag arealudviklingsselskabet Flodbyen Randers P/S står et partnerskab mellem Randers Kommune og AP Pensions datterselskab AP Ejendomme. Selskabet har til formål at realisere de første etaper i udviklingsplanen for Flodbyen Randers. Opgaven består konkret af at understøtte den langsigtede vision for de centrale dele af Randers by samt sælge byggefelter og etablere byrum og friarealer mellem byggefelterne. AP Ejendomme er desuden som bygherrer godt i gang med at udvikle sine egne aftalte projekter i etape 1.

Ifølge Flodbyen Randers P/S er der stor interesse for at investere i Flodbyen Randers. I juni indgik selskabet endnu en aftale om salg af et byggefelt i byudviklingsprojektets første etape. Dermed har selskabet nu indgået sin anden aftale om salg af byggefelter siden etableringen i maj 2022. Det solgte byggefelt ligger i Randers midtby mellem Trangstræde og den eksisterende busterminal og har indtil nu fungeret som parkeringsplads. Byggefeltet har en størrelse på cirka 2.550 kvadratmeter, og bag opkøbet står den lokale boligorganisation Møllevænget & Storgaarden, som er en del af det fælles administrationsselskab Randersbolig.

”Boligbyggeriet kan nu komme i gang i Flodbyen,” siger Jesper Bruun Fangel.

Fra industrihavn til byudvikling
Den gamle industrihavn i Randers har været under udflytning i mange år, hvilket har åbnet op for byudvikling i området mellem den eksisterende bymidte, det indre havneområde og Randers Fjord, som er Gudenåens udløb i Kattegat.

”Det bliver fantastisk at følge byudviklingen i Randers, hvor der også i de kommende år kommer til at ske store forandringer med spændende muligheder til følge på de gamle havnearealer, hvor også Klimabroen kommer til at få enorm betydning,” forklarer partneren i Nordicals Randers.

Klimabroen bliver byens nye forbindelse over Randers Fjord. Den får en væsentlig rolle i at klimasikre Randers mod stormflod og oversvømmelse og får samtidig en afgørende rolle i at aflaste trafikken på Randers Bro. Derudover giver Klimabroen mulighed for byudvikling. Skabes der ikke en ekstra, bynær forbindelse over fjorden, kan der ikke bygges flere boliger i midtbyen uden, at trafikken bryder sammen. Uden Klimabroen kan heller ikke havnepieren udvikles, fordi al trafik herfra ellers skal via Kulholmsvej.

Større og bredere boligudvalg skal tiltrække
Det er bestemt, hvor Klimabroen skal gå til og fra, men finansieringen og byggeperioden lader vente på sig. Klimabroen vil ifølge beregninger næsten halvere trafikken på Randers Bro og mindske trafikken markant på Grenåvej, Aarhusvej, Tørvebryggen og Havnegade. De færre biler på Havnegade gør det muligt at reducere vejen til ét spor i hver retning, så fodgængere lettere kan komme fra midtbyen og ned til vandet i Gudenåen og havnebassinet – deraf det oprindelige navn for visionen; Byen til Vandet.

Udviklingsplanen er opdelt i etaper og vil sætte retningen for byudviklingen i området i de kommende 20-40 år. 

”Generelt startede byggeriet af virkelig mange boliger i Randers for knap 10 år siden, vil jeg tro. Med de mange nye boliger i byen, herunder i den sydlige del ned mod Aarhus, har vi fået bedre muligheder for at tiltrække folk fra oplandet og Aarhus, fordi boligudvalget både er – og ikke mindst bliver – meget større og mere forskelligartet med mange forskellige boligformer og ejerformer i fremtiden,” siger Jesper Bruun Fangel, der fra Nordicals-kontoret ved selvsyn kan følge udviklingen tæt.

Udover Flodbyen Randers er markante, igangværende udviklingsprojekter som især Sporbyen Scandia, Thors Bakke og Randers Kaserne med til at give Danmarks sjettestørste by et mere tidssvarende boligudvalg.

Læs også ”Disse byer i Region Midtjylland får størst vækst i boligbehovet frem mod 2040”

Udsigt til befolkningsvækst over landsgennemsnit
Et kig på befolkningsstatistikken og -fremskrivningen viser, hvorfor der investeres milliarder af kroner i byudvikling i Randers. Således fortsætter Randers Kommune – og i særdeleshed byen – i de næste mange år med at have en stabil befolkningsvækst. I 2035 vil indbyggertallet ifølge prognosen fra Danmarks Statistik være vokset til omkring 103.800 – svarende til en samlet befolkningsvækst på 3,9 procent over de kommende 12 år. Til sammenligning forventes en samlet befolkningsvækst i Danmark på 3,5 procent i samme periode, 2023-35.

Som i mange andre kommuner rundt i landet er det personer over 70 år og personer i alderen 30-49 år, som er kendetegnede ved en klar overvægt af børneforældre, samt børn og unge under 20 år, der kommer til at drive befolkningsfremgangen, hvor generelt højere boligpriser i Aarhus får især børnefamilier til at søge til omegnskommunerne, hvilket Randers nyder godt af. Kun flyttebalancen for de 20-24-årige – på grund af uddannelse og arbejde uden for kommunen – viser en negativ nettotilflytning. I 2022 var den på 257 personer.

Læs også ”Midtjylland er Danmarks mest vækstende region”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top