Høj aktivitet på lejemarkedet: Nordicals Odense oplever bred efterspørgsel på alle segmenter

Høj aktivitet på lejemarkedet: Nordicals Odense oplever bred efterspørgsel på alle segmenter

Markedsudvikling | 30.10.2023

Vi tager temperaturen på udlejningsmarkedet i Fyns to største byer, hvor Nordicals i Odense har rekordmange sager i år, mens partner i Svendborg forventer, at 2024 kan blive et ”tilpasningsår”. Læs bud på den fremtidige udvikling.

Trods et generelt udfordret dansk marked for erhvervs- og investeringsejendomme, hvor især transaktionsmarkedet siden sommeren 2022 har mærket en markant opbremsning som følge af mindre gunstige rente- og belåningsforhold samt den begrænsede sigtbarhed i markedet og slørede udsigt ind i den videre udvikling, så klarer markedet for udlejningsejendomme i Fyns to største byer, Odense og Svendborg, sig relativt godt.

Det viser dugfrisk temperaturmåling.

Nordicals Odense har rekordmange udlejningssager
Hos Nordicals Odense er fokusset på udlejningsmarkedet stort, hvilket erhvervsmægleren også mærker resultaterne af.

”Vi har aldrig før løst så mange udlejningssager, som vi har gjort i år, og det håber vi fortsætter et stykke tid endnu.”

”Vi oplever en bred efterspørgsel på alle segmenter, men vi oplever også, at lejerne er blevet kræsne. De vil gerne betale for varen, men det skal være moderne kontorlokaler med god beliggenhed og mulighed for parkering,” forklarer Morten Rasmussen, partner i Nordicals Odense.

På detailområdet er det også de dyre beliggenheder, der oplever størst efterspørgsel.

”Lager- og logistikejendomme skal være højloftede, have ramper, porte og ligge tæt på motorvejen.”

Finansiel opblødning kan løfte yderligere
Med hensyn til den fremtidige udvikling så håber partneren i Nordicals Odense, at både udlejningsmarkedet og -aktiviteten holder sit høje, solide niveau:

”Vi håber, det holder sig på det nuværende niveau, men det kan godt blive endnu bedre, hvis det finansielle marked bløder en smule op.”

Morten Rasmussen vurderer, at aktiviteten på udlejningsmarkedet i Odense til sommer vil være meget lig den nuværende:

”Jeg tror, aktiviteten vil være på samme niveau som nu, men vores største udfordring bliver, at vi kommer til at løbe tør for ledige kvalitetslejemål.”

Læs også Boliginvestorer i Odense skal være nytænkende i øget kamp om lejere”

Svendborg: 2024 kan blive et ”tilpasningsår”
Hos Morten Rasmussens og Nordicals Odenses kollegaer på Sydfyn, Nordicals Svendborg, er der inden for udlejningsmarkedet ikke overraskende især stor efterspørgsel på boliglejemål, mens der stadig er ”fornuftig” efterspørgsel på velbeliggende butikslokaler.

”Vi har meget fokus på, hvordan det går byens butikker. Indtil nu har der været begrænset tomgang blandt butikslejemålene, men vi har oplevet, at butikker, der har ligget i Svendborg i årevis, har valgt at opsige deres lejemål. Når vi sammenligner med den generelle udvikling i Danmark, hvor der er stigende tomgang, skal vi derfor ikke være så blåøjede at tro, at den udvikling ikke også kan ramme Svendborg,” siger Ulrich Nielsen, der er partner i Nordicals Svendborg.

Med forbrugernes ændrede købsvaner med stigende e-handel vil der fremover – fremhæver erhvervsmægleren – være stigende krav til de fysiske butikker om at skille sig ud med blandt andet kvalificeret kundebetjening samt unikke og speciale varer.

”Det er derfor vigtigt at få de ledige butikslejemål genudbudt til en markedsleje, der afspejler den nuværende lejesituation og ikke en, der tager udgangspunkt i priserne for fire-fem år siden,” forklarer Ulrich Nielsen.

”Vi har endnu ikke oplevet en væsentlig stigning i ledigheden blandt byens butikker. Der er ledige butikslejemål, men indtil videre har det været muligt at finde nye brugere til de fleste.”

”På kontormarkedet har vi oplevet en vis rotation, hvor kontorlejere er gået fra den gamle bygningsmasse til nye energirigtige kontorer. Kontorer i den ældre bygningsmasse er dog udfordret, da der er begrænset efterspørgsel på disse,” forklarer partneren i Nordicals Svendborg.

Også markedet for lager- og værkstedslokaler er præget af en aktuel ”beskeden” efterspørgsel.

Læs også ”Befolkningsvækst og transformation af havnen løfter Svendborg”

Vigtig forbrugertillid
På spørgsmålet om, hvornår Ulrich Nielsen vurderer, at det generelle udlejningsmarked i Svendborg for alvor kommer op på tidligere tiders høje niveau, svarer han:

”Det afhænger naturligvis af de generelle konjunkturer, men jeg tænker, at 2024 bliver lidt et tilpasningsår ligesom inden for investeringsmarkedet. Men dog med nogle tendenser, der kan være opadgående.”

”Ellers forventer jeg et svagt stigende aktivitetsniveau i takt med, at forbrugertilliden bedres. Danskerne har jo meget svært ved at være pessimistiske lang tid ad gangen,” bemærker Ulrich Nielsen med et smil.

Læs også ”Fynsk boliginvesteringsmarked står robust trods ændrede markedsvilkår”

 

Se forbrugertillid og -forventningerne i grafboksen i bunden af artiklen

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Økonomi

Forbrugertillid og -forventninger

Forbrugertilliden, der er forbrugernes vurdering af deres egen og Danmarks økonomiske situation, har siden efteråret 2021 været negativ. I oktober 2022 nåede forbrugertillidsindikatoren -37. Det er det laveste niveau i statistikkens historie, der går tilbage til 1974. Efter 10 måneders fremgang i forbrugertilliden led den dog et mindre knæk i august 2023 og siden i september 2023 med et niveau på -13,0.

Danskernes syn på deres egen og Danmarks økonomiske situation er ikke fuldt genoprettet, men har i en længere periode trods alt været i bedring. Det er særligt danskernes forventning til familiens økonomiske situation om et år, sammenlignet med i dag, og Danmarks økonomiske situation om et år, sammenlignet med i dag, der har trukket tilliden op. Begge er dog faldet de seneste måneder. Efter en periode, hvor fremtidsforventningerne har været i bedring, er bekymringer for den fremtidige økonomiske situation således taget til. Forklaringen kan blandt andet findes i forbrugernes forventning til, at arbejdsløsheden vil være steget om et år.

Kilde: Danmarks Statistik

Til top