Nordsjællandsk investeringsmarked: ”Det er blevet nemmere at få enderne til at mødes”

Nordsjællandsk investeringsmarked: ”Det er blevet nemmere at få enderne til at mødes”

Markedsudvikling | 18.03.2024

”Jeg tror, vi stille og roligt er på vej tilbage til normale tilstande, men jeg tror, vi kommer til at bruge det meste af 2024 på, at det hele falder til et normalt niveau igen. Markedet bliver dog helt klart bedre end markedet de sidste to års tid,” siger partner i Nordicals Nordsjælland Christian Jessen. Han er netop hjemvendt fra den store ejendomsmesse MIPIM.

Også i år har Nordicals – med 16 ledere – været stærkt repræsenteret på den branchevigtige ejendoms- og investormesse MIPIM, som sidste uge løb af stablen i sydfranske Cannes.

Fra Nordsjælland har partner i Nordicals Nordsjælland Christian Jessen deltaget, og han er vendt hjem med spirende optimisme i bagagen hvad angår markedet for erhvervs- og investeringsejendomme.

– Hvilke tre temaer, synes du, var de vigtigste på årets MIPIM?

”1: Bæredygtighed i byggeri fyldte meget – specielt i forhold til boligbyggeri. Ikke fordi investorerne p.t. efterspørger det, da mange stadig går meget efter afkast, men fordi, det helt sikkert kommer til at betyde noget for exit på ejendommene om fire-seks år.”

”2: Markedet generelt. Der er en spirende optimisme i markedet, og der er mange, der gerne vil i gang igen med at investere, og alle tror, der kommer mere gang i den her i 2024. Men der er forskellige udmeldinger om hvornår – men flertallet tror på 2. halvår.”

”3: Byggejord: Rigtig mange vil gerne have byggejord – specielt til boliger. Men det har der været interesse for de sidste tre-fire år her i Nordsjælland,” siger Christian Jessen.

Læs også ”Spirende optimisme blandt investorer og udviklere på MIPIM”

Positiv markedsudvikling i Nordsjælland
– Hvordan påvirker eller tror du, at dine nævnte temaer helt konkret kommer til at påvirke markedsudviklingen i Nordsjælland?

”Det kommer helt sikkert til at øge investeringslysten i Nordsjælland – igen er vi i et område, der har kæmpe udvikling med virksomheder og steder som Novo Nordisk, Fujifilm og supersygehus, der udvider, som gør, at der kommer mere erhverv og skal bruges flere boliger.”

Læs mere i ”Investeringer for over 45 milliarder: Hillerøds massive vækst fortsætter mange år frem”

– I forhold til ved årsskiftet hvordan vil du så – her nær indgangen til 2. kvartal – karakterisere den overordnede markedsstatus for erhvervs- og investeringsejendomme i Nordsjælland?

”Jeg syntes, der er kommet mere gang i erhvervsejendommene, og der er meget mere aktivitet på disse her i 2024, og jeg tror, det vil øges i hele 2024.”

”1. kvartal har budt på flere salg, og der er gang i forhandlinger på flere ejendomme end før. En af årsagerne er, at der er flere sælger, der har tilpasset deres ejendommen med hensyn til salg til de afkast og priser, som markedet efterspørger – og det er blevet nemmere at få enderne til at mødes, fordi køber og sælger er tættere på hinanden,” forklarer erhvervsmægleren.

– Markedet afventer stadig faldende markedsrenter. Udover bedre lånevilkår og -muligheder hvad kan så for alvor forbedre situationen på investeringsmarkedet i Nordsjælland, vurderer du?

”Helt som jeg lige har forklaret – køber og sælger skal tættere på hinanden.”

– Hvis vi skifter fokus fra investeringsmarkedet til udlejningsmarkedet i Nordsjælland, hvordan vil du så karakterisere den overordnede markedsstatus her nær indgangen til 2. kvartal i forhold til ved årets begyndelse?

”Udlejningsmarkedet har været godt i hele 2023 og er fortsat ind i 2024. Det er et marked, der stadig er rigtig godt gang i her i Nordsjælland. Det er en affødt effekt af, at når der bliver handlet færre ejendommen, butikker og kontor m.m. på grund af renten og bankernes manglende risikovillig, samt at det er blevet svære og dyrere at låne penge, så vælger flere at leje. Det samme gælder på boligmarkedet.”

– Hvor er markedet helt overordnet på vej hen, vurderer du?

”Jeg tror, vi stille og roligt er på vej tilbage til normale tilstande, men jeg tror, vi kommer til at bruge det meste af 2024 på, at det hele falder til et normalt niveau igen. Markedet bliver dog helt klart bedre end markedet de sidste to års tid,” siger Christian Jessen, partner i Nordicals Nordsjælland.

Læs også ”Nordicals Nordsjælland: Markedet i 2024 vil overgå 2023”

Læs også ”Sjællandske Nordicals-partnere: Ejendomsinvesteringsmarkedet på vej mod comeback”

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

Til top