”Der er nu et vindue i markedet, hvor man kan lave nogle rigtig fornuftige handler”

”Der er nu et vindue i markedet, hvor man kan lave nogle rigtig fornuftige handler”

Markedsudvikling | 18.12.2023

Et afdæmpet ejendomsinvesteringsmarked i Odense i 2023 kan meget vel blive efterfulgt af øget aktivitet, siger partner i Nordicals Odense Morten Rasmussen og peger på flere afgørende faktorer for markedsudviklingen i 2024. Han tror på en opadgående aktivitetskurve.

Hvordan, tror du, det samlede ejendomsinvesteringsmarked i Odense vil udvikle sig i løbet af 2024?

Hvilke segmenter vil klare sig bedst?

Og hvilke markedstendenser og -faktorer vil du særligt følge i det nye år?

Det er nogle af de centrale spørgsmål, vi har stillet Morten Rasmussen, der er partner i Nordicals Odense.

Han laver en kort overflyvning af investeringsmarkedet i Odense i 2023, inden han først og fremmest kigger ind i markedet i 2024:

”I 2023 har vi i 2. halvår oplevet en afventede adfærd hos investorerne. Priserne på investeringsejendommene har efterhånden indpriset de høje renter, og priserne er reguleret ned et sted mellem 10 og 20 procent.”

”Jeg forventer, at investorerne så småt kommer tilbage som følge af de lavere priser og set i lyset af, at der samtidigt er en bred forventning om, at renterne har toppet for denne gang. Det vil alt andet lige øge investeringslysten,” siger Morten Rasmussen om hans forventninger til investeringsmarkedet.

Det sker i forlængelse af artiklen ”Høj aktivitet på lejemarkedet: Nordicals Odense oplever bred efterspørgsel på alle segmenter”, hvor han for nylig gav status på det lokale udlejningsmarked og gav sit bud på den fremtidige udvikling inden for den del af markedet.

Mulighed for ”rigtig fornuftige handler”
Med de lavere handelspriser og ændrede markedsvilkår opstår nye muligheder.

”Der er nu et vindue i markedet, hvor man kan lave nogle rigtig fornuftige handler. Et vindue, som vi også så efter finanskrisen.”

”De købere, der får handlet, inden renterne falder, vil komme til at lave nogle rigtig fine handler,” siger Morten Rasmussen og minder om årene efter finanskrisen i 2007-08.

”I forhold til 2023 forventer vi i 2024 stadig, at investeringsmarkedet er afdæmpet, men med en opadgående kurve i forhold til aktivitet. Det forudsætter dog, at renten stabiliserer sig – med en faldende tendens,” fremhæver han.

Læs også ”Fynsk optimisme med Odense som vækstlokomotiv”

Forventningerne om rentefald
Det odenseanske investeringsmarked har i 2023 været præget af, at de stærke investorer har afventet markedets udvikling, og dem, der har haft stor investeringslyst, er blevet ramt af den lavere belåning, forklarer erhvervsmægleren. Især i 2. halvår er markedet blevet mere afventende.

”I 1. halvår var der en generel forventning om, at renterne ville begynde at falde her i 2. halvår, men nu er forventningerne, at rentefaldene først starter i det nye år eller ultimo året,” siger Morten Rasmussen.

Han oplyser, at lager- og logistikejendomme samt mindre boligudlejningsejendomme har været de mest efterspurgte investeringssegmenter i løbet af året i Odense.

Mest efterspurgte investeringssegmenter i 2024?
Spørgsmålet er, hvilke investeringssegmenter Morten Rasmussen tror har været de mest efterspurgte, når vi er nået til årets udgang af 2024?

”Jeg forventer, at boligudlejningsejendommene bliver efterspurgte igen. Så snart det kommer til at lysne på rentemarkedet, vil det give drift i ejendommene og give en bedre belåning.”

”Det drejer sig om nye boliger, men også inden for den ældre boligmasse forventer jeg stor aktivitet – priserne er faldet markant, og det giver særdeles fordelagtige opkøbsmuligheder. Forhåbentligt vil priserne rette sig parallelt med en stigende efterspørgsel,” siger Morten Rasmussen.

Ligesom investorer, udviklere, entreprenører, rådgivere samt banker og realkreditinstitutter og alle andre aktører på tværs af det danske marked for erhvervs- og investeringsejendomme vil Nordicals Odense fortsat i 2024 – naturligvis – holde et skarpt øje med udviklingen af inflationen og renterne, der begge er altafgørende faktorer for markedet.

I Q1-Q3 2023 er der blevet handlet erhvervs- og investeringsejendomme for 0,8 milliard kroner i Odense, viser Nordicals’ transaktionsdatabase. Til sammenligning blev der i hele 2022 handlet ejendomme for omkring 1,6 milliard kroner i det næststærkeste transaktionsår nogensinde på det odenseanske marked.

Læs også ”Fynsk boliginvesteringsmarked står robust trods ændrede markedsvilkår”

Læs også ”Boliginvestorer i Odense skal være nytænkende i øget kamp om lejere” 

 

Vil du være opdateret på markedsudviklingen nationalt, lokalt eller regionalt? Eller over det dele?

I vores datadrevne, digitale indholdsunivers Nordicals Foresight kan du læse om faktorer, der påvirker det danske ejendomsmarked. Læs om den nationale udvikling her, mens du i CityForesight her kan følge det professionelle marked i over 20 danske byer og områder.

 

Forventninger til 2024:
Dansk transaktionsvolumen vender tilbage til præ-2021-niveau

– Den økonomiske aktivitet, renterne og en række flere faktorer påvirker, hvordan transaktionsmarkedet udvikler sig i 2024. Her i slutningen af 2023 er der tegn på, at det danske transaktionsmarked så småt er på vej op i tempo igen.

– Med baggrund i udsigten til rentenedsættelser, en forventning om, at de internationale købere igen nærmer sig 50 procent af den samlede volumen, og en mængde af opsparet kapital, der aldrig har været større, forventer Nordicals-kæden, at den samlede danske transaktionsvolumen i 2024 vil nå et niveau omkring årene før rekordårene 2021 og 2022. Det vil sige i niveauet 60-70 milliarder kroner.

– I den modsatte ende kan de velpolstrede danske ejendomsejere, hvor kun et fåtal er tvunget til sælge, og et potentielt nyt ekstra kapitalkrav på udlån til ejendomssektoren være med til at begrænse aktiviteten i det kommende år.

– Læs meget mere om Nordicals-kædens markedsforventninger til 2024, hvor vi på nationalt niveau løfter sløret for vores forventninger til transaktionsvolumenen og økonomi, ligesom vi ser på planlagte ejendomsprojekter og bæredygtighed. Kig med i krystalkuglen her

Til top